Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Oro del Desierto Coupage 500ml
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Oliwa extra virgin, laureatka wszystkich międzynarodowych konkursów, w roku 2015 zajęła I miejsce i uzyskała tytuł Najlepszej Organicznej Oliwy w rankingu World’s Best Olive Oils (Najlepszych Oliw Świata). W sezonie 2018/2019 zajęła w tym samym konkursie trzecie miejsce. Czyli jest trzecią najlepsza oliwą na świcie w kategorii organic.
Oliwa o fantastycznych walorach jakościowych, smakowych i zapachowych. To najlepszy i flagowy produkt tłoczni Oro del Desierto produkowany w ograniczonej ilości. 75-80% oliwek pozyskanych do produkcji tej oliwy jest zielonych, czyli nie do końca dojrzałych, co oznacza, że jest wyjątkowo bogata w polifenole. Oliwki, z których produkowana jest ta wyjątkowa oliwa, są starannie selekcjonowane przez eksperta (tzw. tester and blender master) pod koniec października i na początku listopada.
Oliwa pozyskiwana jest z odmian Arbequina, Picual i Hojiblanca, które zmieszane w odpowiednich proporcjach dają ekskluzywny produkt doceniany i poszukiwany przez smakoszy na całym świecie.
Oliwa Oro del Desierto produkowana jest w rodzinnym gospodarstwie, posiadającym certyfikat upraw ekologicznych UE i spełniającym najwyższe normy jakości. Gaje oliwne i tłocznia znajdują się na pustyni Tabernas, w prowincji Andaluzja, gdzie wyjątkowe warunki klimatyczne, brak gwałtownych zjawisk pogodowych i 3000 godzin rocznego nasłonecznienia/3000 godzin nasłonecznienia rocznie, sprzyjają uprawie wyjątkowych oliwek. Oliwki, po osiągnięciu optymalnej dojrzałości, zazwyczaj na przełomie października i listopada, zbierane są zarówno ręcznie jak i mechanicznie (w zależności od stopnia dojrzałości owoców) i w ciągu ośmiu godzin poddawane są tłoczeniu na zimno. Uzyskana w ten sposób oliwa posiada najwyższej jakości właściwości organoleptyczne, a jej kwasowość wynosi 0,1% .
Niska kwasowość to jeden z ważniejszych wyznaczników najlepszej oliwy. Oliwy Extra Virgin najwyższej jakości (premium/superior) to oliwy nie przekraczające 0,3 % kwasowości. Kwasowość oliwy to nic innego tylko zawartość wolnych kwasów tłuszczowych w oliwie. Im niższa liczba kwasowa lub inaczej kwasowość, tym lepszej jakości jest oliwa.